پدر! روحی فداک. پسر! نور چشم مکرم.
نامه به پسر
فرزند عزیزم، نور چشم مکرم، آقای علی آقا مطهری و فقه الله لما یحب و یرضی از خداوند متعال سلامت و موفقیت و حسن عاقبت تو را مسئلت دارم . احوال ما عموما بحمدالله خوب است . غالبا ذکری از شما هست . امیدوارم در امتحانهایت موفقیت کامل به دست آوری .
فرزند عزیزم، دوستان و رفقایت، بالخصوص هم اتقاهایت را از طرف من سلام برسان . اگر باهم به تهران آمدید آنها را به منزل بیار، موجب خوشحالی و مسرت ماست . در انتخاب دوست و رفیق فوق العاده دقیق باش که مار خوش خط و خال فراوان است، همچنین در مطالعه کتابهایی که به دستت می افتد . براطلاعات اسلامی و انسانی ات بیفزا . اگر جلسات خوبی در تبریز ست شرکت کن . اگر کتابی از این دست لازم شد پیغام بده تا برایت بفرستیم . حتی الامکان از تلاوت روزی یک حزب قرآن که فقط پنج دقیقه طول می کشد مظایقه نکن و ثوابش را هدیه روح مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و اله بنما که موجب برکت عمر و موفقیت است ان شاء الله . احیانا ممکن است از طرف دانشجویان غیر مذهبی مواجه با برخی سؤالات بشوید که جوابش را خود حاضر نداشته باشید، برای من بنویس . مبلغ یکهزار و پانصد ریال توسط حامل نامه فرستادم . آقای وحدت و آقای طلاچیان را سلام برسان و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته روحی فداک .
از خداوند صحت و سلامتی وجود مقدس آن قبله گاهی و جمیع متعلقین را مسئلت می نمایم . حالات اینجانبان هم بحمدالله خوب است و ملالی نیست . بنده هشت روز است که تهران آمده ام به همان منظوری که درعریضه سابقه تذکر دادم و البته اگر منبر طرف توجه واقع بشود اینجا از همه جا بهتر است، هر چند اینجا خیلی مدت لازم است و ابتدا مصادف با استفاده کم خواهد شد . امیدوارم از فضل الهی که بتوانم استقامت کنم و لطف الهی شامل حال بشود و بالاخره طوری بشودکه نتیجتا بنده ایام تحصیل بتوانم با رفاهیت تحصیل کنم و مانعی پیش نیاید . هدف اصلی بنده همان ادامه به تحصیل و تدریس در حوزه علمیه است و این را از هر جهت برای خودم اصلح می دانم . البته دعای شما هم همراه من خواهد بود . حالات اخوی هم بحمدالله خوب است و ظاهر این است که ایشان تا هشتم تیر تهران بمانند . خودشان این طور صلاح می دانند و می گویند که به محمدباقر گفته ام که مرتبا پست به پست کاغذ بنویسد و البته غفلت نکند . بنده هم قول می دهم هفته [ای] یک کاغذ بفرستم . شما هم زود به زود جواب بنویسید . خدمت والده و اخویها و همشیره و جمیع دوستان سلام برسانید والسلام . مرتضی مطهری 19/2/56 ؛14 شعبان 70
احترام به همسر، رفتار متواضعانه با پدر و برخورد دوستانه با فرزندان، از ویژگی های اخلاقی مردی است که در جست وجوی اندیشه های نو و تازه های نشر، شاگردانش را به تعامل فرا می خو اند . چه خبر؟! که کرسی استادی دانشگاه و آوازه علم و فضلش هرگز موجب نشد که در برابر پدر سر تواضع و کرنش فرود نیاورد و جامعیت و تجربه زندگی وی هرگز موجب نشد که مشی آمرانه ای را در برابر فرزندانش گیرد و یا نقشی برای همسرش در توفیقات معنوی و علمی اش قائل نباشد .
محبت، احترام ودغدغه جایگاه همسر در زندگی علمی و معنوی، آموزه ای است که دکتر علی مطهری در خاطرات خود به اعتراض پدر بزرگوارش نسبت به آنان ا شاره می کند «که چرا خود را برای استقبال از مادری که قرار است از سفر برگردد، آماده نمی کنی»
بیایید چگونگی احترام به همسر، پدر و پسر را از استاد بیاموزیم .
پدیدآورنده: به کوشش: حسن ابراهیم زاده