مراجعه به كتابهای استاد شهید نشان دهنده ویژگیهای خاصی است كه در كمتر كتابهائی كه در همان زمینهها نوشته شده،یافت میشود و به طور خلاصه آن ویژگیها عبارتند از:
1-قابل استفاده بودن برای همگان،چون استاد به هنگام تحریر و نگارش،جامعه و استعداد آن را مد نظر داشته و لذا از استعمال الفاظ نامأنوس و اصطلاحات گنگ و تطویل و یا اجمال گوئی پرهیز نموده است.
2-تنوع و گستردگی موضوعات.
3-نوشتههای ایشان پاسخی بود به نیازهای جامعه بحرانی و در سراشیبی سقوط ما،كه این نیز یكی دیگر از ویژگیهای نوشتههای استاد است.
4-ویژگی دیگر آثار استاد این است كه نوشتههای ایشان با بهترین اسلوب و با نهایت تحقیق نگاشته شده است،بطوریكه در كلیه كتابهائی كه از ایشان در زمان حیاتشان منتشر شده انسان میبیند كه حاوی تمام جنبههای بحث مورد نظر استاد بوده است.
5-مطالبی را كه استاد نوشته و یا القا كرده به عمق معانی آنها رسیده و آنها را هضم كرده و بعد از بررسی همه جانبه اقدام به پخش آن كرده است.
6-ویژگی دیگر نوشتههای استاد را در این دانستهاند كه ایشان آثارش در واقع تحلیلگر یك انقلاب فكری و مكتبی بوده و زمینهساز انقلاب سیاسی بوده است.(18)
علی بن ابراهیم،عن ابیه،عن احمد بن النضر الخزّاز،عن عمرو بن شمر،عن جابر، عن ابی جعفر علیه السلام قال:قال رسول الله صلی الله علیه و آله لجابر بن عبدالله یا جابر هذا شهر رمضان من صام نهاره و قام وردا من لیله و عفّ بطنه و فرجه و كفّ لسانه خرج من ذنوبه كخروجه من الشهر،فقال جابر:یا رسول الله ما احسن هذا الحدیث،فقال رسول الله(صلی الله علیه و آله)یا جابر و ما اشد هذه الشروط.
از امام باقر علیه السلام نقل شده كه فرمود:پیامبر صلی الله علیه و آله به جابر بن عبدالله فرمود ای جابر این ماه،ماه رمضان است و هر كس روزهای این ماه را روزه گرفت و قسمتی از شبهایش را به خواندن ادعیه و اذكار پرداخت،و شكم و دامن و زبان خود را(از محرمات)نگاهداشت،از گناهان خود بیرون آید همانگونه كه از این ماه بیرون رود.جابر عرض كرد:این چه حدیث خوبی بود!حضرت فرمود:و این شرایط چه شرایط مشكلی است «فروع كافی ج 4 ص 87 باب ادب الصائم ح 2»
منبع : قسمتی از مقاله نگاهی كوتاه به زندگانی پربار شهید مطهری